geç kalma, genç kal...

Cilt Bakımları

Cilt bakımları cildin esnekliğini kaybetmemesi, kolajen yapısını koruması, akne ve komedon gibi etkenlerin oluşmaması, yaşlılık izlerinin önlenmesi, cildin sıkılaşması, cildin renk kombinasyonu, gözeneklerin genişlememesi gibi birçok etkinin sağlanabilmesi için oldukça önemlidir.

Cilt bakımları cildin esnekliğini kaybetmemesi, kolajen yapısını koruması, akne ve komedon gibi etkenlerin oluşmaması, yaşlılık izlerinin önlenmesi, cildin sıkılaşması, cildin renk kombinasyonu, gözeneklerin genişlememesi gibi birçok etkinin sağlanabilmesi için oldukça önemlidir. Bu uygulamalar cildin sigara, alkol, ultraviyole (zararlı güneş ışınları) ışınları, yanlış ve düzensiz beslenme alışkanlıkları gibi etkilerden gördüğü zararı giderebilmek adına cildin korunması için haftalık ve aylık periyodik olarak yapılan uygulamalardır.

Cilt bakım uygulamaları cildin sağlığını korumak ve en etkili şekilde bu etkilerden faydalanmak için 25 yaşından sonra aylık veya uzman tavsiyesine ve ihtiyaca göre yapılmalıdır.

Günlük Bakımlar

Temizleme: Cilt temizliği,  profesyonel cilt bakımı dışında her gün yapılması gereken bir uygulamadır. Cilt türüne uygun bir temizleyici ürünle cilt sabah ve akşam mutlaka temizlenmelidir.

Sıkıştırma: Günlük bakımlarda temizlemeden sonraki aşama, tonik uygulamasıdır. Tonik uygulamasında, cildin ihtiyacına göre cildi ferahlatıp rahatlatmak, gözenekleri sıkıştırmak ve aynı zamanda temizleme ürününden arta kalan kalıntıları temizlemek amaçlanmaktadır.

Nemlendirme: Tonikten sonraki uygulama nemlendirici (gündüz ve gece kremi) uygulamasıdır. Nemlendirici uygulamasında, gündüzleri cildi nemlendirmek ve dış etkenlerden korumak, amaçlanmaktadır.

Göz çevresi ve boyun bakımı: Göz çevresi ve boyun bölgesi özel bakım gerektiren bölgelerdir. Bu bölgelere günlük olarak, uygun kozmetiklerle bakım uygulanmalıdır.

Cilt Temizliği ve Bakımının Amacı

  • Cildi, cilt yüzeyinde biriken toz, kir, makyaj artıkları, sebum(yağ) ve ölü hücrelerden temizlemek,
  • Cildin yıpranmasına ve deforme olmasına engel olmak,
  • Cildin beslenmesine ve yenilenmesine yardımcı olmak,
  • Cildi ışıltılı ve daha sağlıklı bir görünüme ulaştırmak,
  • Cildi dış etkenlere karşı korumaktır.

Salon Bakımları (Enstitü Bakımı): Cildin durumu, ihtiyacı ve uzman yönlendirmesine göre profesyonel cihazlar ve ürünler kullanılarak yapılan cilt bakımlarıdır.

Ev Bakımları (Kişisel Bakım): Cildin durumu ve ihtiyacına göre doğal ve kozmetik ürünler kullanılarak periyodik olarak günlük, haftalık ve aylık olarak yapılan danışanın kendi yaptığı ev bakımlarıdır.

Cilt Bakımında Kullanılan Başlıca Cihazlar

Vapor – Ozon Buharı

Su seviyesinin gözlenebileceği bir kap su kaynatma ve buharlaştırma kapasitesine sahip bir ısıtıcı ve zengin oranda ozon ihtiva eden su buharı elde etmek için ilave edilmiş bir ultraviyole lambadan ibarettir. Bağımsız olarak kullanılan butonlar sayesinde su buharı ve ozon ayrı ayrı aktive edilir.

Su buharının fizyolojik etkileri

  • Cilt ısısını yükselterek, cilt üzerindeki kan ve lenf akış hızını arttırmak, kanın hücreleri yıkama fonksiyonunu aktive etmek
  • Cilt yüzeyinde su buharının etkisiyle yumuşama ve gözeneklerin açılmasını sağlamak. Bu sayede; o Toksinlerin ciltten uzaklaştırılmasını sağlamak.
  • Komedonların (siyah noktaların) çıkartılmasını kolaylaştırmak.
  • Kozmetik ürünlerin cilde nüfusunu kolaylaştırmak.
  • Ter ve yağ bezlerini uyararak, ciltteki toksinlerin ciltten uzaklaştırılmasına yardımcı olmak.
  • Keratin pullarının dökülmesine yardımcı olmak.

Ozonun fizyolojik etkileri

  • Hücrelerin ve dokuların oksijen seviyesini yükseltici etki.
  • Bakteri ve mikrop öldürücü dezenfekte etki.
  • Ciltte bulunan yağı kurutucu etki.

Kullanımında dikkat edilecek hususlar

  • Gözenekleri normalden açık olan ciltlerde kullanımına dikkat edilmelidir.
  • Olağanüstü hassas ve sirkülasyon problemi olan ciltlerde çok dikkatli kullanılmalıdır. Bu gibi durumlarda uygulama süresi kısa tutulmalı veya problemli olan bölgeler bir pamukla kapatılmalıdır.
  • Astım hastalığı olanlara buhar verilmemelidir.
  • Çok kuru ciltlerde ozon buharı verilmemelidir(kurutucu etkisinden dolayı).
  • Ciltte güneş yanığı ve benzeri cilt lezyonlarında su buharı ve ozon buharı kullanılmamalıdır.

Frimatör (Fırçalama)

Cildin temizliğinde kullanılan, yuvasına oturtulmuş bir fırçayı her iki yönde çevirebilme özelliğine sahip devirli mekanik bir cihazdır. Fırçalama hızı ve dönüş yönü ayarlanabilir. Yanaklar, burun ve dekolte de uygulamak üzere üç değişik ebatta fırçası bulunmaktadır. Dönen kıl fırçalar, cildin gözeneklerinde biriken atık maddeleri çözerek, dışarı atılmasını kolaylaştırırlar.

Yüksek Frekans

Yüksek frekans yaklaşık 30.000 – 40.000 volt şiddetinde alternatif bir akımdır. Bu akım içerisi boşaltılmış vakumlu cam elektrotlar aracılığıyla değişik şekillerde uygulanır. Cam problarda 2 çeşit ışıma vardır. Bunlar mor ve turuncu (kırmızı) ışımalardır. Ayrıca problar uygulama bölgelerine ve kullanım amacına göre genel olarak 4 ayrı formda üretilmiştir. Ayrıca küçük, silindirik ve metal çubuklarda elektrot olarak, endirekt masaj gibi bazı özel durumlarda kullanılır.

Vac-Sprey (Vakum-Sprey)

Emme kapları vakum sisteminin mekanik etkisinden yararlanılarak cilt yüzeyinde bir emme işlemi gerçekleştirir. Belirli aralıklarla uygulanan basınç ve emiş havası yüzdeki masaj uygulamasına yardım eder. Fizyolojik etkisi küçük vuruşlar ve sarsma şeklinde olan el ile uygulanan masaja benzemesine rağmen havanın yaptığı titreşim çok daha etkilidir. Değişik şekillerde emme kapları (vantuz) vardır. Yuvarlak emme kapları siyah noktaların çıkmasında, yassı emme kapları ise kırışıklıkların ve çizgilerin bakımında kullanılır. Tüm emme kapları camdan yapılmıştır. Tümü içerisinde filtre görevi yapacak pamuğun yerleştirileceği küçük bir boyuncuk vardır. Emme kaplarında alternatif olarak hava emişini başlatan ve durduran küçük bir delik vardır.